Beköszöntő
2015. augusztus 02. írta: Zsuzsi és Tekergő

Beköszöntő

Blogoljatok róla – ez volt a második dolog, amit mindenkitől hallottunk, miután elmondtuk, hogy Afrikába akarunk utazni autóval. Az elsőt kitalálhatjátok.

Az egész ott kezdődött, hogy autót akartunk venni. A helyzet gyorsan eszkalálódott és úgy döntöttünk inkább utazni szeretnénk, mint autót. Először Kína és Délkelet-Ázsia volt az úti cél, hátizsákos turistaként is kezelhető, jó az éghajlat, rengeteg a látnivaló és olcsó is. De épp ezért nem is indította be a fantáziánkat. Dél-Amerikába majd akkor megyünk, ha megtanultunk spanyolul, Oroszországba és más poszt-szovjet országba pedig, ha megtanultunk oroszul. Észak-Amerikába majd akkor, amikor már nem tudunk járni. Így lett Afrika a befutó: semmit nem tudunk róla, és úgy éreztük, hogy most még van bennünk annyi rugalmasság, ami Afrikához kell. Ha most nem vágunk neki, talán sosem ismerhetjük meg ezeket az országokat. [Megjegyzés: Azóta persze rádöbbentünk, hogy nincs korhatár és sokan akár apró gyerekkel vagy gyerekekkel is nekivágnak Afrikának.]

Első tanácsadónk szerint ugyan a hátizsákos utazás is megvalósítható Afrikában, legalábbis egyes részein, de aztán eldöntöttük/beláttuk: Afrikát csak autóval, mégpedig egy strapabíró négykerék-meghajtású autóval lehet igazán jól megnézni. Azóta megtudtuk, ezt hívják angolul overlandingnek, ami értésünk szerint a lakókocsis utazás és a terepjárózás keveréke: főszabály szerint az autóban alszunk-élünk, de sportosabbak leszünk egy átlag lakókocsinál készen arra, hogy szükség esetén négykerékmeghajtásra váltsunk. 

Ez hát a három biztos pont: hosszú utazás, Afrikába, terepjáróval. Most ott tartunk, hogy a nyugati parton, Marokkóban kezdünk és teszünk egy kört – bár ahogy most állnak a dolgok Líbiában, Tunéziában, nem lesz teljes a kör. Majd útközben találjuk ki, hogy milyen útvonalon jutunk haza… Ha megunnánk, megállunk mi is Bamakónál...

Mélyről jövünk: autónk mostanáig nem volt, vezetési és expedíciós tapasztalatunk szinte semmi. Viszont hajt minket a megismerés vágya, szeretünk problémákat megoldani és tudunk alkalmazkodni. 

Frissítés: Dél-Afrikáig biztonságosan és rengeteg kaland után elértünk Afrika nyugati partján. Most irány haza a keleti oldalon! 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsuzsiestekergo.blog.hu/api/trackback/id/tr317674928
süti beállítások módosítása