Könyvek, blogok, fórumok a felkészüléshez
2015. október 04. írta: Zsuzsi és Tekergő

Könyvek, blogok, fórumok a felkészüléshez

A tervezés kudarca a kudarc tervezése – idézi az egyik kedvenc utazós blogunk Benjamin Franklint. Megfogadva ezt a tanácsot, mióta elhatároztuk az utazást, szabadidőnként jórészt a felkészüléssel töltjük. A  felkészülésünk oroszlánrészét eddig az infószerzés tette, teszi ki. Vettünk jó pár könyvet, meg ezernyi blogot, fórumot és Youtube csatornát követünk. A leghasznosabbakat megosztjuk.

Könyvek

Ma már mosolygunk az első könyveken, amit megvettünk: ha valaki tényleg el akar menni világkörüli útra, overlandingra, akkor hagyja ki a ’First time around the world’ és az ’Útikalauz kezdő nomádoknak” című műveket. Ezek igazán jók arra, hogy felkeltsék az érdeklődést, de ahhoz túl felszínesek, hogy érdemi segítséget nyújtsanak a felkészülésben.

Afrika-ügyben a Bradt Africa Overlandjával kezdtünk, de ez is túlságosan elnagyolt. Előnye ugyanakkor, hogy minden országról ad egy rövid összefoglalót, ami megalapozhatja az út tervezését. Nagyon ajánljuk viszont Chris Scott Overlanders’ Handbookját és a Tom Sheppard – Jonathan Hanson szerzőpáros rendkívüli alaposságú (csak a vízszűrésről 11 oldal!) és részletes Vehicle-dependent Expedition Guideját. Ez utóbbi két könyv a világ bármely részére szervezett hosszú távú autós utazásához komoly segítséget nyújt mind az autó kiválasztása, mind felkészítése, az út megtervezése során és a mindennapokra való felkészüléshez. El nem tudjuk képzelni, hogy tudott nekifogni a tervezésnek az a sok ezer ember, aki az overlanding kézikönyvek megírása előtt vágott útnak. Számunkra mindenesetre mindkét könyv nélkülözhetetlen segítséget nyújt.


Blogok

A blogok közül szerintünk a kiindulási pont az http://www.africa-overland.net/, ami szerint épp most állítólag 61-en utaznak és blogolnak Afrikában.

Csaba személyes kedvence „Matembeziék” (http://www.matembezi.ch/). Fiatal svájci pár írja németül, most épp Alaszkából. A blog a sztereotípiáknak megfelelően elképesztően tüchtig és informatív, pontosan dokumentálnak és elmagyaráznak mindent az autóval és az utazással kapcsolatban, mindezt remek designnal körítve. Olvasás közben állandóan azt éreztük, hogy az ő megoldásuk a szükséges és elegendő, illetve A Tökéletes az olyan utazásra, amilyenre mi akarunk menni. Mikor pl. a vízrendszeren gondolkodtunk, az egyik első lépés az volt, hogy megnéztük, náluk mi van (és azután próbáltuk negyedannyi pénzből megoldani). Kétszer tanácsot is kértünk tőlük emailben, és annyira jófejek voltak, hogy félnapon belül részletes választ küldtek. Aztán persze azt is beláttuk, hogy az autóberendezési megoldásaik, eszközeik és még az útvonaluk is Afrikában messze meghaladják a mi költségvetésünket és lehetőségeinket: nekünk nem fér bele, hogy az autó tetejét felnyithatóvá alaktsuk, és az autó hajóztatását is nagyon meg szeretnénk úszni.

Zsuzsi kedvence „Bobotiék” (http://bobotie.weebly.com/) Az angolnyelvű blogot vezető fiatal finn-holland pár a másik véglet a svájciakhoz képest. Az ő jelmondatuk a ’keep it simple’: egy ágyat szereltek az autóba, és olyan akkumulátoruk, hűtőjük van, ami épp kézre jött. Ha az ő blogjukat olvassa az ember, eloszlik az aggodalom, hogy egy afrikai utazás olyan elképesztően komoly dolog lenne, amire ép ésszel lehetetlen felkészülni. Nekünk amiatt is érdekes az utazásuk, mert nagyjából ugyanarra az útvonalra gondoltunk, amin ők mennek, de egyébként is nagyon szórakoztatóak és tanulságosak a kalandjaik (pl. amikor a kis angolai faluban a helyiek terrorist”-nak értették a bemutatkozásukban a „tourist” szót ).

Kíváncsiaknak ajánljuk meg őket is: 
http://4-wheel-nomads.de/
http://morgansafari.com/
http://norbertsadventures.com/.

Végül megemlítenénk egy belga pár elképesztő 2010-es útleírását a Kongói Demokratikus Köztársaság átszeléséről, ami elsősorban a mentális felkészülésünket segítette: http://www.horizonsunlimited.com/hubb/ride-tales/democratic-republic-congo-lubumbashi-kinshasa-53285

 

Fórumok

Szintén nagyon hasznos forrást jelentenek a különböző internetes fórumok. Nagy előnyük, hogy egészen specifikusak, hogy kézzelfogható tapasztalatokról számolnak be és persze az, hogy kérdezni is lehet. Elsősorban a következőkhöz szoktunk fordulni:

Expedition portal forum (http://expeditionportal.com/forum/)
4x4 South Africa (www.4x4community.co.za/forum)
Horizons Unlimited (www.horizonsunlimited.com/hubb/)
IH8MUD (http://forum.ih8mud.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsuzsiestekergo.blog.hu/api/trackback/id/tr417890244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása