Az 5 legszörnyűbb ízeltlábú
2017. július 09. írta: Zsuzsi és Tekergő

Az 5 legszörnyűbb ízeltlábú

Megjött a nyár? Csípkednek a szúnyogok? Összeszedtük Nektek az 5 legszörnyűbb ízeltlábút, akivel Afrikában találkoztunk! 

5. Légy
Nagyon nehéz olyan útszéli kajáldát találni, ahol nincsenek legyek. Gyakran ülünk ki a helyiségből az utcára, hogy ne kelljen egyik kezünkkel folyton legyeket üldözni. Ennél is idegesítőbb, hogy ha valahol megállunk ebédet főzni, minket is megtalálnak. Kirándulásnál pedig az izzadtság és a naptej keverékére izgulnak, és akár kilométereken keresztül követnek minket. A légypapíros csapda szabad téren nem elég gyors.

4. Páncélos szöcske
Ez egy igazi szörny. Nagy teste van, rücskös páncélja, hosszú lábai és olyan félelmetesen jár, mint egy hatlábú birodalmi lépegető. Ha megijesztik/felrúgják, akkor kicsit elkezd berregni, de különben némán becserkészi a turistát, aki természetesen halálra rémül, amikor a derekán sétál. Néha az ember feje fölött jelenik meg egy belógó ágon, rosszabb esetben százasával járkálnak a földön és tetemük megfesti az aszfaltot. Lelkifurdalásunk volt, de egy idő után jó messzire rugdostuk őket. 
Mivel még így is ő a legkevésbé visszataszító, róla tettünk be illusztrációt. Van egy csodás videófelvételünk is egy pepita példányról, ha kíváncsiak vagytok, felrakhatjuk azt is.

dsc_1925.JPG

3. Lepkeszúnyog
Soha nem láttunk lepkeszúnyogot! Angolul „nem-látod”-nak is becézik, ez viszont rohadtul nem akadályozza meg őket abban, hogy megcsípjenek. Egy csípés akár egy hétig is eltarthat, és akkor egy hétig viszket, ráadásul – mivel vagy fél nap a lappangási ideje – úgy tud az ember akár száz! csípést is összeszedni, hogy nem csak hihetetlenül pöttyös lesz tőle, de aludni se tud miatta, annyira fájdalmasan viszket. A viszketéscsillapító krémek természetesen semmit se érnek.



2. Szúnyog
Utazásunk során a legnagyobb hiábavalóság a szúnyogokkal való küzdelem. Ez nem komolytalan téma: a malárián kívül számos további betegséget terjesztenek, és ha álomkórt nem is, álmatlanságot simán okoznak azzal, ha újra és újra megcsípnek. Ráadásul a szúnyogok mindenhol és mindenkor jelen vannak: nem csak szürkületkor, éjszaka és hajnalban, de csípnek napközben az autóban, a mellékhelyiségben, az erdőben, a múzeumban, stb.
A legborzasztóbb viszont az, hogy lényegében semmivel nem lehet védekezni ellenük. Pedig mindent kipróbáltunk:
- füstölő spirál (VAPE, DOOM, kínai tigris) : minimális hatása van, néha meggyújtjuk, ha másért nem, placebóból
- szenegáli brutál füstölő rúd (elvileg 25 négyzetméter kültéri védelem): semmire se jó
- Zen szúnyogriasztó gumikarkötő, cserélhető illóolajos patronnal: semmire se jó, de legalább drága
- Szúnyogriasztóval átitatott cellulóz lapka (elvileg 35 négyzetméter beltéri védelem négy hónapig): semmire se jó, sátorban se
- Catch kültéri szúnyogriasztó spray (12 négyzetméter kültéri védelem): duplaadagot fújunk és némileg csökkenti az inváziót, de annyira nem, hogy érdemes legyen használni
Ami működik, az a 30-40%-os DEET tartalmú szúnyogriasztó spray. Még Magyarországon feltankoltunk belőlük, kb. 2000 forint darabja és néhány hétig elég egy főnek. Igazából ezek jól működnek, két fontos megszorítással. Először is az ígért 6-8 óra helyett már 2 órán belül lemossa őket az izzadság. Másrészt pedig csak a bekent bőrfelületeket védi, a szúnyogok pedig a farmernél/polár pulóvernél vékonyabb ruhákat nevetve átszúrják. Szóval nyári melegben, ha az ember nem fürdik meg benne, akkor nem ad megnyugtató védelmet.

1. Kis partiholyva
Másnéven Kenya-légy, Nairobi-légy. Horror. Nem csíp, rosszabb! Ha nem a legfinomabb módon távolítja el az ember a bőréről, hanem pl. egyszerűen lesöpri, ne adj isten véletlenül összenyomja magán, durva égési sérüléseket okoz a gyomrában termelődő toxin, ami nem csak a négy hétig tartó gyógyulás alatt ijesztő, de utána is maradandó nyomot hagy a bőrön. Sajnos tapasztalatból beszélünk… 



Tapasztalataitokat, a verhetetlen védekező mechanizmusokat várjuk alább!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsuzsiestekergo.blog.hu/api/trackback/id/tr4412634699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása